Miličini recepti za domaće pripravke od
američkih borovnica


Pita s borovnicama


Tijesto: 
- 25 dkg brašna
- 15 dkg maslaca
- 8 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka.

Zamijesi tijesto, razvaljaj i stavi u protvan. Ispeci tijesto na pola, zatim na tijesto rasporedi 50 dkg borovnica. Na borovnice stavi slijedeću smjesu:

- 2 žumanjka
- 4 bjeljanjka (snijeg)
- 15 dkg oguljenih i mljevenih, malo preprženih badema
- 15 dkg šećera u prahu.

Peći na 180 stupnjeva još 20 minuta.

   

Džem od borovnica

Na 1 kg opranih i ocijeđenih borovnica naspe se 1/2  kg šećera i pusti da otstoji 3 – 4 sata. Nakon tog vremena stavi se kuhati. Kuhati na laganoj vatri 10 – 15 minuta uz povremeno miješanje. Obrati pjenu i sipati u vruče staklenke. Otvorene staklenke pustiti da se ohlade, zatim zatvooriti.

   
   

Muffini s borovnicama

6 jaja
30 dkg margarina
30 dkg šećera
30 dkg brašna
20 dkg sjeckanih badema
20 dkg mljevene ili otopljene čokolade
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
40 dkg borovnica (mogu se koristiti i smrznute, ali ih prije upotrebe treba odmrznuti)

Pjenasto umuti žumanjke, margarin, šećer i vanili šećer. Tome dodaj brašno s praškom za pecivo, sjeckane bademe, čokoladu, snijeg od bjelanjaka i na kraju borovnice. Peći u papirnatim kalupićima, tj. kalupićima za muffine.

   
   

Pita od sira i borovnica

Tijesto:
30 dkg brašna
1 žličice praška za pecivo
15 dkg maslaca
5 dkg šećera
Malo soli (na vrh noža)
2 jaja

Zamijesi tijesto i neka odstoji pola sata na hladnom

Nadjev:
3 jaja
15 dkg šećera
75 dkg svježeg kravljeg sira
3 žlice gustina
1,5 dcl tučenog slatkog vrhnja (šlag)
60 dkg borovnica (mogu se koristiti i smrznute, ali ih prije upotrebe treba odmrznuti)

Istuci jaja sa šećerom, umiješaj sir, gustin i šlag.
Razvaljaj tijesto, položi u lim. Na tijesto stavi nadjev od sira, a po nadjevu borovnice. Peći 40 minuta na 180°C (lim 38 × 24 cm).

   
Oblikovanje: www.bambibold.hr